Bårdesø Vinlaugs Generalforsamling d.19 april 2024
Dagsorden i henhold til vedtægernes §8:
1. Valg af dirigent og referent
- Bestyrelsen foreslår Kjeld Hansen
2. Bestyrelsens beretning ved formanden Henrik Hjortebjerg – godkendelse
3. Vinlaugets regnskab for regnskabsåret 2023 ved kassereren Stina Hilling – til
godkendelse
4. Budget for det kommende år 2024 ved kassereren Stina Hilling – til godkendelse
5. Vedtægtsændringer
6. Valg af bestyrelse
Valg for en 2-årig periode
Formand – (Henrik Hjortebjerg genopstiller ikke)
Bestyrelsesmedlem (Carsten Poulsen modtager genvalg)
7. Valg af bestyrelses suppleanter for en 1-årig periode
8. Valg af Revisor og Revisorsuppleant for en 1-årig periode
(Annette Pedersen genopstiller ikke)
9. Aktivitetsudvalg
10. Græsslåning
11. Eventuelt
1. Bestyrelsen foreslog Kjeld Hansen, der blev valgt
Referent er sekretær Mogens Rasmussen
2. Formandens årsberetning i Bårdesø Vinlaug 19 april 2024:
Stort velkommen, og særligt velkommen til de nye medlemmer.
Jeg vil starte med at se tilbage på året, der er gået. Der er brugt et stort antal timer i
vinmarken. Der har været fin deltagelse af mange medlemmer.
Der er også brugt tid på en god og solid vildtindhegning af hele marken. Der er blevet
kæmpet med nogle syge blade på nogle af vinstokkene. De syge blade er pillet af og
destrueret. Størstedelen af tiden er brugt på at klippe og trimme planterne. Der er slået
græs, hakket og brændt ukrudt. Dagen er afsluttet med et glas vin og på de gode dage
har der også været hygget med en pølse fra vores grill. Stor tak til alle de flittige
vinbønder.
Foråret og sommeren 2023 var fantastisk god. Det medførte en rekordstor vinhøst.
Det medførte, at der var kapacitets udfordringer med gærtanke og balloner. Vi havde 4
ståltanke på 200 til 300 l + 8 stk. 25 l glas beholdere. Det var bare ikke nok. Vi måtte
købe yderligere en 220 l ståltank, og vi lånte yderligere en ståltank af Bjarne. Største
delen står på H.C. Lumbyes Vej og venter på at blive sødet, hvis det er nødvendigt –
ellers er det klar til flasker.
Høsten blev ikke mindre, da Jens Thorup stillede sine vinstokke til rådighed. De blev
plukket og behandlet af et lille hårdt arbejdende hold. Vinen står hos Carsten.
Vi skal bruge en masse flasker og meget gerne med skruelåg. Vi har tidligere brugt
korkpropper. De er blevet dyre at købe i god kvalitet. Sidste år prøvede vi med skruelåg.
Det har vist sig at være nemmere og billigere. Det er dyrt at købe de mange flasker med
skruelåg. Så en stor anbefaling er at gemme og skylle de skruelågs flasker I har
derhjemme. Det er spændende, hvordan vinen årgang 2023 er blevet. På bordene har
vi den nye Muscaris fra 2023. På bordet er også Rosè fra 2022.
Når vi ser tilbage, er det desværre ikke alt vin, vi har lavet, der er blevet godt. Det skal
der laves om på. Det hænger ikke sammen. Vi bruger en masse tid i marken, men hvor
meget tid bruger vi på at lave vinen? Når druerne er presset bliver der tilsat gær og det
sukker, der er nødvendigt. Herefter gærer det lystigt, og nogle gange ender det med
stormgæring, hvor det måske gærer så kraftigt, at gærrøret bliver skudt af og skummet
vælter op over kanten. Gæringen varer 1 til 2 uger. Ofte har det fået lov til at gære helt
ud, så den sidste rest sukker også er blevet til alkohol, herefter har vinen ingen naturlig
sødme.
Efter min mening skal bruge mere tid på at lave god vin. Vi kalder os for Bårdesø
Vinlaug. Men god kvalitetsvin det er vi ikke kendt for. Med alt den tid vi bruger i marken,
skylder vi også at behandle de høstede druer med respekt. Jeg tager skylden for, at der
ikke tidligere er gjort alle opmærksomme på, hvad der sker efter vinen er kommet i
tanken. Brygmestre ude i verdenen har lært det gennem generationer. At lave god vin
kræver års erfaring.
Vi har prøvet os frem. Ikke læst tykke bøger og ingen eller ringe erfaring. Hvis vi ikke
bliver bedre til at lave vin, kan jeg foreslå, at vi sender druerne til et firma, der har
forstand på at lave god vin.
Jeg var for nylig til en vinsmagning på Lumby Mølle, hvilket jeg godt kan anbefale alle.
Rainer Essseln fra Mosel, en Tysk vinbonde med et mindre areal vinstokke. De laver
primært hvidvin i en fantastisk kvalitet. Under smagningen fortalte han om vinen og
fremstillingen. Her er hvad jeg specielt bemærkede:
. Druerne plukkes med højest muligt sukkerindhold for at få de gode smagsnuancer
frem i vinen.
. Det er vigtigt, at hvidvinen gærer ved 14-17 grader. Ved højere temperatur forsvinder
dele af aromastofferne. Det kan være nødvendigt at køle mosten ned, da der
dannes varme under gæringen.
. Det er vigtigt at stoppe gæringen, når der er 8-9 gram restsukker tilbage. Det kan
være svært at ramme det rigtige tidspunkt. Den må ikke gære ud, så vil restsukkeret
komme ned på under 2 procent.
. Vinen omstikkes forsigtigt.
Det var nogle af de kloge ord fra en erfaren vinbonde!
Vi har udstyr, så vi kan måle syre og restsukker, men vi bruger det ikke. Der er i flere år
lavet papir skemaer. De er ikke lagt ind i regneark, så vi kan sammenligne vinen fra år
til år. Vi har heller ikke værdier på restsukker og syreindhold. Alt det kræver tid, og at
der er nogen, der sætter sig ind i det!
Hvordan vi evt. får det sat i værk, har jeg ikke opskriften på. Jeg synes, at jeg har forsøgt
med den tid jeg har til rådighed.
Jeg ser frem til at høre jeres forslag til, hvordan vi får lavet god vin og om det er det vi
skal gøre en indsats for.
En ting kører som smurt. Stina har oprettet et G-mail drev. Hele bestyrelsen har
adgang til drevet. Her gemmes alle dokumenter, så som regnskaber, medlemslister,
fakturaer, vedtægter og alle andre dokumenter. Det fungerer. Der sikrer at dokumenter
ikke forsvinder, specielt i forbindelse med udskiftning af bestyrelsen.
Afslutningsvis ser jeg frem til en god sommer, hvor vi mødes omkring vinen og dens
pasning med tilhørende i socialt samvær. God sommer.
Henrik Hjortebjerg
3. Regnskabet blev forelagt af kasserer Stina Hilling og godkendt. Se tidligere udsendt
mail.
4. Budget blev ligeledes forelagt af kasserer Stina Hilling og godkendt. Se tidligere
udsendt mail.
5. Vedtægtsændringer til § 4, 5 og 7 blev godkendt. Se tidligere udsendt mail. En person
var imod ordlyd til § 5.
Bestyrelse vil ændre ordlyd til § 5 og tage det med til næste Generalforsamling.
6. Valg af bestyrelse: Formand Henrik Hjortebjerg modtog genvalg og Carsten Poulsen
modtog også genvalg.
7. Til bestyrelses suppleanter til en 1-årig periode blev valgt:
Helena Vesikari og Yvonne Sørensen.
8. Til valg af Revisor modtog Annette Pedersen genvalg, og Kjeld Hansen modtog også
genvalg som Revisorsuppleant.
9. Aktivitetsudvalget blev nedlagt, da ingen meldte sig til at fortsætte. Vi blev enige om at
såfremt nogle har gode ideer til aktiviteter, kan de henvende sig til bestyrelsen.
10. Græsslåning: Bjarne Frederiksen klarer det alene, med hjælp fra Kjeld Hansen.
11. Stina Hilling foreslog at ansøge om et partytelt ved Spar Nord.
Det blev besluttet af udvide Vinudvalget, så det nu består af :
Carsten Poulsen, Bjarne Frederiksen, Brian Ipsen, Jan Rendboe Geisle, Henrik
Hjortebjerg og Mogens Rasmussen.
Derefter afsluttede dirigenten generalforsamlingen, hvorefter vi nød et lille traktement, Vin
og kaffe med tilbehør.
Mogens Rasmussen, Referent
Kjeld Hansen, Dirigent